måndag 30 november 2009

Hur dorsal flexion påverkar hoppförmågan

Först ut i December blir ett inlägg om vikten av rätt skor i jakten på de där extra centimetrarna som folk jagar efter. Då studien kom ut i November 2009 så kan man inte förvänta sig att marknaden ska spotta ut skor av denna typ under skrivande säsong. Jag har sökt lite på dorsal flexion på bla Nike och Asics hemsidor men detta är ingenting de tar upp i produktinfo. Vet ni någon sko med denna egenskap som lämpar sig för inomhusbruk så är ni mer än välkomna att dela med er!

Studiens mål
Flertalet studier (med speciella skor eller på en lutande plattform) rapporterar om ökad hoppförmåga när ankeln befinner sig i dorsal flexion. Just denna studien inriktar sig på att testa om skor med moderat dorsal flexion (DF) påverkar den vertikala hoppförmågan och energi åtgången.


Dorsal flexion innebär att fotleden böjs uppåt mot underbenet

Tillvägagångssätt
21 unga friska kvinnor (24-36 år, 52-64kg, 42-48 ml/kg/min VO2max) deltog i studien. Hoppförmågan testades på en grupp som hade skor med 4% DF och på en standardgrupp med vanliga skor. Hopptesten som gjordes på en matta liknande Bosco-mattan bestod av SquatJumps (SJ) Counter movement jumps (CMJ) och Continuous jumps (CJ) under en tidsperiod på 15 sekunder. Parametrar som mättes var hopp höjd, hastighet i accelerationen, samt max och medel power (kraft utvecklad under så kort tid som möjligt) som utvecklades.
Syreupptagningen mättes på ett löpband när testpersonerna sprang i en hastihet på 95% av deras anaeroba tröskel i ett 7 minuters steady-state tempo.

Resultat
Jämfört med normala skor så ökade DF skorna hopphöjderna markant. I Squat Jump (SJ) var skillnaden ca 9% bättre (31cm vs. 34cm i snitt), i Counter Movement Jump (CMJ) ca 6-7% bättre (32cm vs. 34 cm), och Continuous jumps (CJ) med ca 25% (17.5cm vs. 22 cm). Hastigheten vid takeoff var betydligt mycket högre. Medan power ökade markant i SJ och CJ men inte i CMJ. På syreupptagningen märktes ingen skillnad.

Slutsatser man kan dra av studien
Dorsal flexion skor ökar den vertikala hoppförmågan. Dessa resultat stämmer överens med att en DF av ankeln ökar längden på och styrkan i Triceps Surae (den övre vadmuskeln). Men du förbrukar inte mer energi bara för att du använder en DF sko. DF skor kan användas till att öka hoppförmågan markant i sporter som Volleyboll där din hoppförmåga är av yttersta vikt för att nå framgång.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanst! Finns det någon risk/nackdel med DF-skor? Skulle det till exempel kunna öka skaderisken? Hur förändra belastningarna vid DF?

Perra sa...

Studien besvarade tyvärr inte dessa frågor.

DF liknande skor används flitigt inom sjukvården både till Strokepatienter (tack Beata) men även vid benbrott.

När man har foten i ett DF läge så blir Fasciorna som sitter på framsidan av smalbenet kortare, samtidigt som jag nämnde så blir ju Triceps Surae (vadmuskeln) längre. Om dessa ändringar i muskellängd skulle kunna innebära problem vid upprepad träning med många hopp har nog inte forskats på än. Möjligen att det gör det i början då musklerna får jobba i ett nytt läge men kroppen brukar ju anpassa sig efter ett tag. Det skulle vara intressant att se vad en sån studie skulle säga och vad sedan skotillverkarna skulle sätta igång med för produktion.

Camilla sa...

Intressant studie! Synd att jag hoppar barfota, kanske ska prova att tejpa upp foten :)

Perra sa...

Behövs det efter era nya testresultat? =)

Anonym sa...

Oj oj oj sådan skor vill jag ha ;-) Fast kanske billigare o bättre hälsomässigt att jag går ner i vikt o på samma gång "hoppar" högre?
/Kimme