- Så blir du av med sötsuget!
Lektion 1
Alla gillar söta smaker
Skäms inte för att du gillar söta smaker - det gör alla människor eftersom vi har våra nedärvda instinkter. För våra förfäder ökade en förkärlek för söta smaker överlevnadschanserna eftersom det söta i deras värld var frukt, bär och möjligen honung. Dessa livsmedel är energirika och definitivt ogiftiga. De som gillade att äta det som var sött hade därför större chans att överleva samt att föra vidare sina gener.
Mogen frukt
Frukten har spelat så stor roll i människans föda att forskare tror att det är skälet till vår färgsyn. Vi kan urskilja färger främst för att kunna hitta frukt och bedöma om den är mogen att äta, eller om vi ska komma tillbaka till fruktträdet en annan dag. Problemet är bara att industrin utnyttjar våra instinkter som säger att färg och söt smak är bra för oss. De säljer nämligen godis som har just dessa egenskaper.
Barn väljer godis före frukt
Problemet blir störst hos barn. Ungarna väljer godis före frukt eftersom godiset har ännu starkare färg, sötma och smak, och därmed tolkar deras urhjärnor att godiset är ett bättre alternativ trots
att förnuftet säger motsatsen. Detsamma kan gälla vuxna, men vi är ofta mer medvetna om vad vi stoppar i oss, och vi kanske kan göra lite mer medvetna val. Barn har också särskilt starka instinkter att äta energirikt för att garantera deras tillväxt. Därför är deras sötsug starkare och ett av skälen till att ungarna gör nästan vad som helst för att komma över socker. Speciellt stort blir problemet om blodsockret sjunker.
Lektion 2
Lågt blodsocker - dålig kontroll
Våra stora energikrävande hjärnor tar sitt bränsle direkt från blodet i form av blodsocker. Eftersom hjärnan inte själv har plats att lagra energi är den helt beroende av det blodsocker du förser den
med. Utan blodsocker slutar hjärnan att fungera. En minskning av blodsockret sker dock gradvis och kroppen har en del tricks för att det inte ska sjunka för lågt. Du har bland annat några hormoner, exempelvis kortisol, noradrenalin och adrenalin, som har förmågan att övertala levern att släppa ut det socker som finns lagrat där. Om du svälter helt ger detta möjligheten för kroppen att hitta ett alternativt bränsle åt hjärnan, och det kallas ketoner.
När du väl börjat producera dessa kan du klara dig utan kolhydrater i kosten, men din hjärna fungerar bara på 90 % av sin kapacitet.
Varför är kexchoklad både söt och fet?
Ett annat, mer påtagligt, trick för att hålla ditt blodsocker uppe är att hjärnan signalerar hunger. Det du blir sugen på är söta kolhydratrika saker och ofta feta energirika livsmedel. Det är därför inte långt till chokladkakan, chipspåsen, smågodiset eller kakburken när blodsockret sjunker. Varför är kexchoklad både söt och fet? Jo, för att produkten marknadsförs som ett mellanmål man äter när man är hungrig, det vill säga när man har lågt blodsocker.
Blodsockret är nyckeln
Hjärnans behov av blodsocker är så viktigt att vi kan jämföra det med hjärnans behov av syre. Om du håller andan tillräckligt länge känner du till slut panik och brister ut i ett flåsande. Samma impulser skickar hjärnan ut när blodsockret blir lågt och det blir nästan lika omotståndligt att äta något som att börja andas. Det är faktiskt samma primitiva delar av hjärnan som aktiveras vid syrebrist
och blodsockerbrist. Om du inte lär dig äta bra och hålla blodsockret på rätt nivå hela dygnet blir det därför omöjligt att hålla bra matvanor. Blodsockret är därför en av huvudfaktorerna vi ska rikta in oss på.
Lektion 3
Kontrollera sötsuget
Även om du håller dig till GI- metoden är risken stor att du emellanåt blir sugen på något sött. Skillnaden mot tidigare är bara att sötsuget inte tar överhanden och att du sätter i dig en jättepåse
godis. Det blir mer kontrollerbart och du kan faktiskt falla för det utan att det gör skada.
Ät frukt! Jag vet att det låter trist att börja äta äpplen och apelsiner när sötsuget är som störst. För vissa räcker det, men om du vill ha en mer intensiv söt smak finns det alternativ. Idag finns det massor av goda frukter som faktiskt kan stilla sötsuget. Det handlar mycket om exotiska frukter eftersom dessa både har starkare sötma och smak. Här har vi några spännande alternativ.
Frukt istället för godis
Kiwai (Godisfaktor: 5) En av de godaste frukter jag smakat.
Det smakar som godis med kiwismak. De ser ut som små
minikiwis, men är alldeles gröna och äts med skal och allt.
De säljs i små plastförpackningar och är bara att skölja
och äta. Tyvärr har de kort hållbarhet och är ganska dyra.
Mangostene (Godisfaktor: 5) Dessa kan vara nummer
ett i njutningssammanhang. Smakar som blåbär i grädde!
Frukten är brunlila och har ett runt hårt skal. Man skär
en skåra runt hela frukten och lyfter av locket som en
hatt. I frukten finns klyftor varav de flesta saknar kärnor.
Tyvärr är det svårt att se om frukten är fräsch och det
höga priset gör att man gärna skulle vilja veta det innan
man plockar fram plånboken.
Papaya med limejuice (Godisfaktor: 4)Papaya som
den är smakar lite unket, men rikligt av limejuice pressat
direkt ur en mogen lime gör detta till en stor smakupplevelse.
Dela papayan i två delar och ta bort kärnorna. Då har du
två små båtar som du kan hälla limejuicen i. Observera att
det även finns jättepapayor som räcker till ett helt kompani.
Dessa är lika goda som de små, men kan kännas för mastiga.
Rambutan (Godisfaktor: 4) Frukten ser ut som små
lurviga djur, vilket brukar väcka en viss munterhet.
Första gången man äter denna frukt brukar själva
skalandet och att få bort frukten från kärnan vara det
stora problemet. Smaken är söt och lite parfymliknande
på ett fräscht sätt.
Gröna eller blå kärnfria druvor (Godisfaktor: 4)
En klassiker som kan ätas istället för godis. Idag är det
relativt enkelt att få tag i söta och fräscha druvor och
dessutom brukar de vara vettigt prissatta. Glöm inte
bort att druvor är lätt att överäta om man får en hel påse
att plocka från.
Sharonfrukt (Godisfaktor: 5) En stor njutning!
Se till att frukten är mogen dvs. har stark orange färg
och är lite mjuk. Då slår den mycket i smakväg.
En sharon blir lämpligen fyra munsbitar om du delar
den med kniv.
Färska jordgubbar (Godisfaktor: 5) När det är
jordgubbssäsong finns det få livsmedel med högre
godisfaktor. Söta svenska jordgubbar är fulla av
nyttigheter och du kan äta dem utan hämningar.
Färsk ananas (Godisfaktor: 4) Idag finns det supersöt
ananas i butikerna. Ibland finns det en liten etikett som
talar om att den är garanterat söt, vilket är bra eftersom
vissa sorter är hiskeligt sura. Skär ananasen i ganska
tjocka skivor, ungefär som när du skär bröd. En ananas
brukar ge 5-6 skivor. Ett tips är att vända ananasen upp
och ner dagen innan du ska skära upp den, eftersom sockret
då sprider sig jämnare i frukten.
Fredrik Paulún
Du kommer inte att gå upp i vikt av frukt som man kan läsa i vissa artiklar. Det påståendet grundar sig i en studie där personerna fick dricka så mycket juice motsvarande 30 frukter om dagen. Någon tomte till doktor tolkade studien som att man går upp i vikt av frukt, och en del kvällstidningar visste inte bättre de heller och började skriva om det.
Dessutom är sockerinnehållet, och därmed energiinnehållet, mycket lägre i frukt än godis. Sockret i frukt frigörs också mer gradvis, det vill säga det har lägre glykemiskt index, vilket gynnar fettförbränning och viktminskning.
Lektion 4
Köp mörk choklad
Den stora lasten för många är choklad. Problemet är att vanlig mjölkchoklad kan ätas i mängder och ger massor av energi. En 100-grams chokladkaka kan ge 20-25 % av det totala energibehovet under en dag. Därför är choklad en fara, speciellt som den innehåller kemiska ämnen som skapar ett beroende, och det blir lätt en vana att äta en kaka om dagen. Då är det mycket bättre att köpa riktigt mörk choklad, med mer än 60 % kakao. Då nöjer sig de flesta med ett par bitar, eftersom kakaon är så koncentrerad och man får i sig de ämnen man vill åt med en betydligt mindre mängd choklad än vanlig mjölkchoklad.
Ät inte hela kakan av vana
Är du chokoholic, som det kallas, kan du därför konsumera små mängder riktigt mörk choklad då och då. Var dock noga med att bara ta några rutor åt gången och inte äta hela kakan av gammal vana. Ät dessutom aldrig choklad mer än en gång per dag. Även kakao tillfredsställer en chokoholic. Lindts olika smaker är en personlig favorit. Låter man bli att tugga i sig bitarna utan de får smälta på tungan så dämpas suget efter mer choklad ganska snabbt.
Lektion5
Naturgodis
Ett vanligt sätt att stilla sitt sötsug utan att äta vanligt skuldgivande godis är att äta så kallat naturgodis. Ofta säljs det i lösvikt, men förekommer även i påsar. Förvisso innehåller naturgodis
ofta en del torkad frukt och nötter, vilket gör det nyttigare än många andra godissorter, men glöm inte att det likväl innehåller mycket energi. Särskilt de chokladdoppade varianterna, liksom de överdragna med yoghurt ger massor av energi. Yoghurtöverdraget är i praktiken vit choklad. Osaltade nötter är ett bra alternativ. Man får i sig mer kalorier av nötter men studier visar att det ökade kaloriintaget kompenseras under resten av dagen med ett minskat sug efter fler kalorier.
Alla gillar söta smaker
Skäms inte för att du gillar söta smaker - det gör alla människor eftersom vi har våra nedärvda instinkter. För våra förfäder ökade en förkärlek för söta smaker överlevnadschanserna eftersom det söta i deras värld var frukt, bär och möjligen honung. Dessa livsmedel är energirika och definitivt ogiftiga. De som gillade att äta det som var sött hade därför större chans att överleva samt att föra vidare sina gener.
Mogen frukt
Frukten har spelat så stor roll i människans föda att forskare tror att det är skälet till vår färgsyn. Vi kan urskilja färger främst för att kunna hitta frukt och bedöma om den är mogen att äta, eller om vi ska komma tillbaka till fruktträdet en annan dag. Problemet är bara att industrin utnyttjar våra instinkter som säger att färg och söt smak är bra för oss. De säljer nämligen godis som har just dessa egenskaper.
Barn väljer godis före frukt
Problemet blir störst hos barn. Ungarna väljer godis före frukt eftersom godiset har ännu starkare färg, sötma och smak, och därmed tolkar deras urhjärnor att godiset är ett bättre alternativ trots
att förnuftet säger motsatsen. Detsamma kan gälla vuxna, men vi är ofta mer medvetna om vad vi stoppar i oss, och vi kanske kan göra lite mer medvetna val. Barn har också särskilt starka instinkter att äta energirikt för att garantera deras tillväxt. Därför är deras sötsug starkare och ett av skälen till att ungarna gör nästan vad som helst för att komma över socker. Speciellt stort blir problemet om blodsockret sjunker.
Lektion 2
Lågt blodsocker - dålig kontroll
Våra stora energikrävande hjärnor tar sitt bränsle direkt från blodet i form av blodsocker. Eftersom hjärnan inte själv har plats att lagra energi är den helt beroende av det blodsocker du förser den
med. Utan blodsocker slutar hjärnan att fungera. En minskning av blodsockret sker dock gradvis och kroppen har en del tricks för att det inte ska sjunka för lågt. Du har bland annat några hormoner, exempelvis kortisol, noradrenalin och adrenalin, som har förmågan att övertala levern att släppa ut det socker som finns lagrat där. Om du svälter helt ger detta möjligheten för kroppen att hitta ett alternativt bränsle åt hjärnan, och det kallas ketoner.
När du väl börjat producera dessa kan du klara dig utan kolhydrater i kosten, men din hjärna fungerar bara på 90 % av sin kapacitet.
Varför är kexchoklad både söt och fet?
Ett annat, mer påtagligt, trick för att hålla ditt blodsocker uppe är att hjärnan signalerar hunger. Det du blir sugen på är söta kolhydratrika saker och ofta feta energirika livsmedel. Det är därför inte långt till chokladkakan, chipspåsen, smågodiset eller kakburken när blodsockret sjunker. Varför är kexchoklad både söt och fet? Jo, för att produkten marknadsförs som ett mellanmål man äter när man är hungrig, det vill säga när man har lågt blodsocker.
Blodsockret är nyckeln
Hjärnans behov av blodsocker är så viktigt att vi kan jämföra det med hjärnans behov av syre. Om du håller andan tillräckligt länge känner du till slut panik och brister ut i ett flåsande. Samma impulser skickar hjärnan ut när blodsockret blir lågt och det blir nästan lika omotståndligt att äta något som att börja andas. Det är faktiskt samma primitiva delar av hjärnan som aktiveras vid syrebrist
och blodsockerbrist. Om du inte lär dig äta bra och hålla blodsockret på rätt nivå hela dygnet blir det därför omöjligt att hålla bra matvanor. Blodsockret är därför en av huvudfaktorerna vi ska rikta in oss på.
Lektion 3
Kontrollera sötsuget
Även om du håller dig till GI- metoden är risken stor att du emellanåt blir sugen på något sött. Skillnaden mot tidigare är bara att sötsuget inte tar överhanden och att du sätter i dig en jättepåse
godis. Det blir mer kontrollerbart och du kan faktiskt falla för det utan att det gör skada.
Ät frukt! Jag vet att det låter trist att börja äta äpplen och apelsiner när sötsuget är som störst. För vissa räcker det, men om du vill ha en mer intensiv söt smak finns det alternativ. Idag finns det massor av goda frukter som faktiskt kan stilla sötsuget. Det handlar mycket om exotiska frukter eftersom dessa både har starkare sötma och smak. Här har vi några spännande alternativ.
Frukt istället för godis
Kiwai (Godisfaktor: 5) En av de godaste frukter jag smakat.Det smakar som godis med kiwismak. De ser ut som små
minikiwis, men är alldeles gröna och äts med skal och allt.
De säljs i små plastförpackningar och är bara att skölja
och äta. Tyvärr har de kort hållbarhet och är ganska dyra.
Mangostene (Godisfaktor: 5) Dessa kan vara nummer
ett i njutningssammanhang. Smakar som blåbär i grädde!
Frukten är brunlila och har ett runt hårt skal. Man skär
en skåra runt hela frukten och lyfter av locket som en
hatt. I frukten finns klyftor varav de flesta saknar kärnor.
Tyvärr är det svårt att se om frukten är fräsch och det
höga priset gör att man gärna skulle vilja veta det innan
man plockar fram plånboken.
Papaya med limejuice (Godisfaktor: 4)Papaya som
den är smakar lite unket, men rikligt av limejuice pressat
direkt ur en mogen lime gör detta till en stor smakupplevelse.
Dela papayan i två delar och ta bort kärnorna. Då har du
två små båtar som du kan hälla limejuicen i. Observera att
det även finns jättepapayor som räcker till ett helt kompani.
Dessa är lika goda som de små, men kan kännas för mastiga.
Rambutan (Godisfaktor: 4) Frukten ser ut som små
lurviga djur, vilket brukar väcka en viss munterhet.
Första gången man äter denna frukt brukar själva
skalandet och att få bort frukten från kärnan vara det
stora problemet. Smaken är söt och lite parfymliknande
på ett fräscht sätt.
Gröna eller blå kärnfria druvor (Godisfaktor: 4)
En klassiker som kan ätas istället för godis. Idag är det
relativt enkelt att få tag i söta och fräscha druvor och
dessutom brukar de vara vettigt prissatta. Glöm inte
bort att druvor är lätt att överäta om man får en hel påse
att plocka från.
Sharonfrukt (Godisfaktor: 5) En stor njutning!
Se till att frukten är mogen dvs. har stark orange färg
och är lite mjuk. Då slår den mycket i smakväg.
En sharon blir lämpligen fyra munsbitar om du delar
den med kniv.
Färska jordgubbar (Godisfaktor: 5) När det är
jordgubbssäsong finns det få livsmedel med högre
godisfaktor. Söta svenska jordgubbar är fulla av
nyttigheter och du kan äta dem utan hämningar.
Färsk ananas (Godisfaktor: 4) Idag finns det supersöt
ananas i butikerna. Ibland finns det en liten etikett som
talar om att den är garanterat söt, vilket är bra eftersom
vissa sorter är hiskeligt sura. Skär ananasen i ganska
tjocka skivor, ungefär som när du skär bröd. En ananas
brukar ge 5-6 skivor. Ett tips är att vända ananasen upp
och ner dagen innan du ska skära upp den, eftersom sockret
då sprider sig jämnare i frukten.
Fredrik Paulún
Du kommer inte att gå upp i vikt av frukt som man kan läsa i vissa artiklar. Det påståendet grundar sig i en studie där personerna fick dricka så mycket juice motsvarande 30 frukter om dagen. Någon tomte till doktor tolkade studien som att man går upp i vikt av frukt, och en del kvällstidningar visste inte bättre de heller och började skriva om det.
Dessutom är sockerinnehållet, och därmed energiinnehållet, mycket lägre i frukt än godis. Sockret i frukt frigörs också mer gradvis, det vill säga det har lägre glykemiskt index, vilket gynnar fettförbränning och viktminskning.
Lektion 4
Köp mörk choklad
Den stora lasten för många är choklad. Problemet är att vanlig mjölkchoklad kan ätas i mängder och ger massor av energi. En 100-grams chokladkaka kan ge 20-25 % av det totala energibehovet under en dag. Därför är choklad en fara, speciellt som den innehåller kemiska ämnen som skapar ett beroende, och det blir lätt en vana att äta en kaka om dagen. Då är det mycket bättre att köpa riktigt mörk choklad, med mer än 60 % kakao. Då nöjer sig de flesta med ett par bitar, eftersom kakaon är så koncentrerad och man får i sig de ämnen man vill åt med en betydligt mindre mängd choklad än vanlig mjölkchoklad.
Ät inte hela kakan av vana
Är du chokoholic, som det kallas, kan du därför konsumera små mängder riktigt mörk choklad då och då. Var dock noga med att bara ta några rutor åt gången och inte äta hela kakan av gammal vana. Ät dessutom aldrig choklad mer än en gång per dag. Även kakao tillfredsställer en chokoholic. Lindts olika smaker är en personlig favorit. Låter man bli att tugga i sig bitarna utan de får smälta på tungan så dämpas suget efter mer choklad ganska snabbt.
Lektion5
Naturgodis
Ett vanligt sätt att stilla sitt sötsug utan att äta vanligt skuldgivande godis är att äta så kallat naturgodis. Ofta säljs det i lösvikt, men förekommer även i påsar. Förvisso innehåller naturgodis
ofta en del torkad frukt och nötter, vilket gör det nyttigare än många andra godissorter, men glöm inte att det likväl innehåller mycket energi. Särskilt de chokladdoppade varianterna, liksom de överdragna med yoghurt ger massor av energi. Yoghurtöverdraget är i praktiken vit choklad. Osaltade nötter är ett bra alternativ. Man får i sig mer kalorier av nötter men studier visar att det ökade kaloriintaget kompenseras under resten av dagen med ett minskat sug efter fler kalorier.
2 kommentarer:
Återigen bra skrivet och bra förklarat. Du nämner osaltade nötter, vilket osökt väcker frågan om vår saltkonsumtion och vad den gör med kroppen och prestationen? Antar att det inverkar och det är därför du rekommenderar osaltade nötter?
För mycket salt i kosten höjer blodtrycket i kroppen vilket på lång sikt kan ge problem med hjärtat. Att fylla sitt dagsbehov av salt är inte allt för svårt utan det gör vi med hjälp av den dagliga kosten, därför kan man rekommendera att försöka äta de osaltade alternativen.
Skicka en kommentar