lördag 12 december 2009

Vår sjukliga sockerkonsumtion, del 1

På 30-år har vi svenskar fördubblat vår godiskonsumtion rapporterar Svt. Sjutton kilo per person och år gör att vi äter nästan 2,5 gånger så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren. Den totala sockerkonsumtionen ligger på ca 90kg/ år i Sverige. Läsk, godis, halvfabrikat och andra drycker är den största boven.


Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På 30 år har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av smågodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken "Godis åt folket".

- När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar. På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund.


Billigt godis
- Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer. Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Dessutom är det otroligt billigt med godis, säger André Persson.
Inför Halloween lockade handlarna med godis från 3.90 kronor per hekto. Enligt Konsumentprisindex (KPI) har priset på godis faktiskt sjunkit, från att ha legat kring sju kronor per hekto vid mitten av 80-talet, enligt André Persson.


Befäst godiskultur
Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis. Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan. Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor. Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt - alla hade råd att köpa godis. Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.

På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan.
- Det är naturligtvis ett lovvärt initiativ men det befäster ju godis som en kulturell faktor på något sätt. Det fick godiset att bli ännu mer populärt, säger André Persson.


Handlar om instinkt
Men hur kan det komma sig att vi svenskar, som är så hälsomedvetna, tränar och äter alger och pulverdieter, stoppar i sig så mycket godis? Enligt Thomas Hedlund handlar det instinkt - och kognitiv dissonans.


- Det är som läkare som röker - de är medvetna om att det är farligt, ändå gör de det. Man struntar helt enkelt i fakta. Att gilla sött är någonting genetiskt nedärvt, ett samlarbeteende från stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat. Det gäller att passa på - i morgon kanske vi svälter.

Godis i rymden
Sjutton kilo godis per person och år låter kanske mycket. Men om du köper 300 gram godis i veckan kommer du på ett år upp i 15 kilo! Och de flesta köper mer godis vid födelsedagskalas, påsk, jul eller Halloween. Dessutom slåss både barn och vuxna om godisskålen på lördagskvällen.
- Det är intressant att det i Sverige är okej att vuxna äter godis. I många andra länder tycker man att det är lite barnsligt. När Christer Fuglesang, som är doktor i teoretisk fysik och astronaut, åker upp i rymden, vad tar han med sig? Jo, Ahlgrens bilar. Och alla tycker att det är jättekul, det är väldigt folkligt. Det visar att alla gillar godis.

Summering

För att inte få ett inlägg som är allt för långt och jobbigt att läsa så kommer det en serie om Svenskar och vårt växande hälsoproblem, sockret. Nu till jul så stoppar vi oss godis och annat sött som aldrig förr och kilona blir snabbt några extra på vågen. I ett par inlägg ska vi kika på hur mycket socker vi äter, vad som händer när vi äter det och hur man kan ersätta sockret med mer nyttiga livsmedel men samtidigt komma åt den där söta härliga smaken som vi instinktivt söker efter. 

Inga kommentarer: