Så fort folk hör ordet beroende så tänker de på cigaretter, alkohol, narkotika eller mat i stora mängder. Att vara sockerberoende ser inte alla som ett beroende, om de ens tänker på att de har utvecklat ett behov att få i sig socker. Men det faktum att man kan ge samma medicin till tex en "chokoholic" som till en heroinist visar att detta är en sjukdom som spelar ett spratt med hjärnans belönings centra. Precis som en heroinist tappar suget till sin drog så kan en "chokoholic" ta en bit choklad men sedan lägga sig ifrån chokladen utan att vara sugen på mer. Medicinen slår ut belöningssignalerna i hjärnan där suget efter mer uppstår. Men hur kan man veta om man har ett överdrivet och i längden skadligt sockersug?
Är du beroende av socker?
Är du beroende av socker?
Äter du för mycket godis, kakor och dricker en massa läsk? Eller du kanske överäter mat? Testa dig om du är sockerberoende.
- - Har du under det senaste året, någonsin ätit mer sötsaker än du tänkt dig och/eller fortsatt använda sötsaker när du inte tänkt dig det?
- - Har du under senaste året missat några av dina vardagliga göromål på grund av att du ätit för mycket sötsaker?
- -Har du under senaste året känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med sötsaker?
- - Har någon under senaste året, till exempel familj eller vänner, klagat på hur mycket du äter eller när du äter sötsaker?
- - Har du under senaste året någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa godis?
- - Har du under senaste året någonsin använt sötsaker för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?
Det är lätt att rycka på axlarna och tycka att det inte är så farligt. Men en Svensk äter och dricker i genomsnitt 60kg!!! socker per år och person. Kan man minska ner på den siffrar så får detta positiva effekter för din hälsa, din vikt och din fysiska prestation. Vi har några killar i ÖVK som skärt ner på onödigt socker under hösten och på så sätt minskat ett par kilon i vikt samtidigt som de ökat sin LBM (LeanBodyMass)/fettfria kroppsmassa. Mer muskler och mindre fett!
Lite längre fram ska vi kika på vad som händer när man får i sig för mycket socker, samt hur man kan bli av med sötsuget och byta ut sockret mot nyttigare produkter.
2 kommentarer:
Var på föreläsning som hölls av en dietist som på ett enkelt sätt visade att det i normalfallet inte handlar om sockerberoende, utan snarare om belönings/tröst-beroende, eller en mycket dålig vana. "Har ni någon gång sett eller hört talas om någon som på grund av sitt sockerberoende går och äter strösocker med sked?"
Därmed inte sagt att personer som missbrukar socker inte har ett beroende, men det verkar ju inte vara sockret i sig som är det viktiga utan snarare känslan man förknippar med det man äter eller dricker. (ville bara dela med mig av min lilla historia)
Så är det nog i de flesta fall av olika beroenden. Det är känslan, själva kicken, man är ute efter. Just därför kan man använda samma sorts medicin som blockerar belöningscentrat på olika sorters missbruk. Att vara beroende av sockerkicken som slår in är ju en mindre dålig form av beroende om man jämför med tex nikotin eller knark. Men det är fortfarande ett stort, och tyvärr bland ungdomar, växande hälsoproblem.
Skicka en kommentar