fredag 18 december 2009

Vår sjukliga sockerkonsumtion del 3, sockerberoende en allvarlig sjukdom

Mängder av godis kan ge sockerberoende
  För mycket socker, godis, läsk, snacks och sockerrik mat kan skapa beroende


Sockerberoende en allvarlig sjukdom
Sockerberoende är ingen vedertagen beroendesjukdom, men alltfler läkare anser att man kan bli beroende av socker på samma sätt som av alkohol.
- Socker påverkar hjärnan på samma sätt som rökning och alkohol. Sötsaker kan aktivera belöningssystemet och göra dig beroende, menar Kerstin Brismar, överläkare vid Diabetescenter, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.


Larmklockorna ljuder. Nu är det inte fett, fettrik mat, smör och grädde som experterna varnar för. Vår tids stora hälsofara är socker. För mycket socker gör dig fet, ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, enligt samstämmig expertis.
Och problemet skulle inte vara så alarmerande om inte sockerkonsumtionen i västvärlden ökar så oroväckande. Svenskarna är Europas största gottegrisar. Vi sätter i oss 17 kilo sockergodis och choklad per år.
Dessutom tillkommer mängder av socker i den mat vi äter, dolt i halvfabrikat, färdigmat, i sötade mejeriprodukter och charkuterivaror. Och då är inte det där lilla extra medräknat, snacks, godis, läsk, kakor, vitt bröd, vin och alkohol - den renaste formen av raffinerat socker. Konsumtionen av godis och läsk ökar, visar undersökningar som Livsmedelsverket har gjort och främst bland barn, ungdomar och unga vuxna.

Beroende av lustfylld mat

 - Fetma och övervikt är en beroendesjukdom. Man är beroende av lustfylld mat, säger Bitten Jonsson, sjuksköterska och ledare för Bitten Jonnsson center där man behandlar personer med sockerberoende.

Högt blodsocker ger skador på blodkärlen, förändrar tarmfloran, ger sämre immunförsvar och rubbar balansen i hjärnan. Nu börjar också teorin att socker kan skapa beroende på samma sätt som alkohol att slå rot. Vissa människor är känsliga för socker och reagerar med att överäta sockerrik kost. Har väl belöningssystemet i hjärnan aktiverats är personen fast i sitt beroende på samma sätt som en alkoholist.

Så påverkas du av socker
En alltför sockerrik kost minskar känsligheten för socker i blodet, cellens förmåga att reagera på hormonet insulin är då nedsatt och förmågan att ta upp socker ur blodet försämras.
En nedsatt sockerkänslighet ökar risken för diabetes och övervikt. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion.
En förhöjd insulinproduktion, samtidigt som blodsockret är högt, gör att muskelcellerna inte tar upp socker så bra. Fettförbränningen avtar och i stället lagras den extra energin in i fettcellerna och du ökar i vikt - cirkeln är sluten. Dessutom ökar mängden blodfetter i blodet.


Socker skapar beroende
- Sockret påverkar hjärnans belöningssystem - dopaminsystemet - och har en lugnande och smärtstillande inverkan. Den som blir beroende känner sig deprimerade, rastlösa och kan även få kroppsliga symtom som magbesvär, huvudvärk, säger Kerstin Brismar.
Vi äter i snitt socker motsvarande 50 sockerbitar per dag. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att inte mer än tio procent av den dagliga konsumtionen ska bestå av raffinerade, renframställda sockerarter. Det motsvarar 16 sockerbitar per dag à tre gram eller en till två burkar läsk för en vuxen person. Barn rekommenderas ett lägre intag.




Välj ren mat
Problemet är att socker är den energi som kroppens celler behöver för att fungera, särskilt hjärnan behöver ständig tillgång till energi. För att vi inte ska äta för sockerrik mat är Bitten Jonssons råd att välja så ren mat som möjligt. Undvik raffinerat socker och vitt mjöl, välj hellre råris och fullkornspasta.
- Laga mer mat hemma och ta med matlådor till arbetet så undviker du alltför fet- och sockerrika luncher. Att gå in på McD och äta en sallad och tro att man är nyttig är bara att lura sig själv. I salladen så tillsätts socker och den innehåller lika mycket kalorier som en Big Mac. Äter du dessutom dressingen så får du i dig 50g fett.


Inga kommentarer: